Om oss

Hur allt började

JOSAM har sin bas i Örebro, Sverige, och är ett varumärke som tillhör Snap-on Incorporated. Ända sedan vi uppfann vårt första riktsystem 1972 och vårt första hjulinställningssystem 1974 har vi satsat på att förbättra våra produkter så att de hela tiden blir snabbare, exaktare och användarvänligare. Idag hittar du våra produkter på sex kontinenter.

Fördelar för våra kunder

Våra hjulinställningssystem säkerställer korrekt axel- och hjulinställning, vilket minskar både bränsleförbrukning och däckslitage. Det förbättrar också körsäkerheten och -komforten. JOSAM hjulinställningssystem används över hela världen av märkesverkstäder, oberoende verkstäder, åkerier och däckverkstäder. Vi strävar efter att erbjuda verkstäder produkter som förbättrar lönsamheten och som gör deras kunder ännu mer nöjda.
JOSAM riktningsutrustning gör det möjligt att effektivt och med kvalitet reparera skador på fordonsramar och chassin istället för att behöva byta ut dessa komponenter. Detta innebär betydande ekonomiska fördelar för alla inblandade.

Utbildning för användare av Josams produkter är en annan kärnaktivitet. Genom denna utbildning får våra kunder tillgång till de senaste metoderna inom hjulinställning och riktning, samt kunskap om hur man effektivt använder utrustningen. Dessutom erbjuder vi utbildningar till servicepersonal och skadevärderingsmän.

Vi strävar efter att vara världsledande inom verkstadslösningar för hjulinställning, reparation och underhåll av tunga fordon, genom vår konceptuella, tekniska kunskap samt informationskunskap.

Miljö

Genom att möjliggöra att lastbilar och bussar sparar bränsle och däck, bidrar vi till en bättre miljö. När våra kunder använder JOSAM riktningsutrustning för att förlänga livslängden för ett tungt fordon, bidrar vi till ökad hållbarhet för hela industrin.

Vi främjar miljömedvetenhet på alla nivåer i vår organisation, både på administrativa och tekniska avdelningar, och arbetar systematiskt för att göra ständiga förbättringar på detta område. Våra miljöledningssystem är certifierade enligt ISO 14001.

Utveckling och testning

Genom vår omfattande erfarenhet och väl utvecklade kundkontakter kan vi ständigt förbättra våra produkter. Nya material och ny teknik introduceras kontinuerligt för att kunna erbjuda kunderna de mest effektiva utrustningarna och teknikerna. De nya produktkoncepten och -metoderna testas sedan i våra egna mät- och riktningsverkstäder.

Kvalitet

Vi främjar kvalitet på alla nivåer i vår organisation, både på administrativa och tekniska avdelningar, och arbetar systematiskt för att göra ständiga förbättringar inom detta område. Våra kvalitetsstyrningssystem är certifierade enligt ISO 9001.

Representerad i alla delar av världen

JOSAM har någon representant i de flesta länder på alla kontinenter genom egna bolag eller distributörer. I Sverige, Kina, Thailand och Förenade Arabemiraten finns det utbildningscenter som erbjuder utbildning till kunder och övriga intressenter i branschen.

Tidslinje över Josams historia

 1. 1972
  Företaget grundades och den första lastbilsrikten var redo för försäljning. Till skillnad från andra riktsystem var Josams riktsbryggor förankrade i golvbalkarna i verkstaden

 2. 1974
  Nästa utvecklingssteg innebar ett nytt system för inställning av lastbilshjul och -axlar, JOSAM laser AM. Systemet använde lastbilsramens mittlinje som referens vid hjul- och axelinställningar, med hjälp av laser och mätskalor.

 3. 1979
  JOSAM cab bench ser dagens ljus. Detta var ett helt nytt universellt system för riktning av lastbilshytter. Det genialiska var att systemet kan användas med olika tillverkarspecifika adaptersatser och därmed passa olika typer av lastbilar.

 4. 1985
  I början av 80-talet växer Josam med en enorm hastighet. År 1985 fick Josam Örebros kommuns branschpris. Här kan du se en stolt Jonas Samuelsson (Josams grundare) när han tar emot priset från kommunstyrelsens ordförande Axel Gisslén.

 5. 1995-1998
  1995 blir Josam ISO 9001-certifierade.
  1996 lanseras JOSAM truckaligner I, ett elektroniskt hjulinställningssystem. År 1998 släpps den första induktionsvärmaren.

 6. 2000s
  Ett golvförankrat system för hyttriktning, JOSAM cab tower, lanseras 2002.
  Det datorbaserade hjulinställningssystemet JOSAM truckaligner II släpps 2006 och det nya ramriktsystemet I-press introduceras 2008.

 7. 2011
  Det supersnabba hjulinställningssystemet JOSAM i-track lanseras. Med I-track behöver inga skalor monteras på fordonet, vilket gör att diagnos och hjulinställning går mycket snabbare att utföra.

 8. 2014
  2014 lanseras ett nytt hjulinställningssystem baserat på kamerateknik.
  Med det robusta och mobila systemet JOSAM cam-aligner kan en hjulinställning snabbt utföras på i princip vilken plats som helst, även utanför verkstaden.

 9. 2018
  Succén med JOSAM i-track vidareutvecklas till I-track II, som gör hjulinställningen ännu snabbare och enklare än tidigare.